Γενικά
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού 136, στο ισόγειο του νεοκλασικού κτηρίου. Η είσοδος της Βιβλιοθήκης βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτηρίου δηλαδή επί της οδού Πάντου, της πρώτης παράλληλης της Λεωφόρου Συγγρού.
Μπορείτε να επισκεφτείτε την ΒιΚεΠ με ένα από τα ακόλουθα δρομολόγια του ΟΑΣΑ :
- Α2 Βούλα Ακαδημία (μέσω Λ.Αμφιθέας)
- Β2 Αγ.Κοσμάς – Ακαδημία (μέσω παραλιακής)
- Ε90 Πειραιάς – Πανεπιστημιούλη (ειδική express)
- 550 Π.Φάληρο – Κηφισιά
- 040 Πειραιάς – Σύνταγμα
- 106 Στάση Συγγρού Φιξ – Αγία Βαρβάρα
- 126 Στάση Συγγρού Φιξ – Παλαιό Φάληρο
- 136 ΑΝΩ Ν. ΣΜΥΡΝΗ Β- Συγγρού Φιξ
- 137 ΑΝΩ Ν. ΣΜΥΡΝΗ Α – Συγγρού Φιξ
- 10 Τζιτζιφιές – Χαλάνδρι
Η πιο κοντινή στάση του Μετρό είναι η στάση Συγγρού- Φιξ. Από εκεί το Πάντειο Πανεπιστήμιο απέχει τρείς στάσεις με το λεωφορείο.
- Η ΒιΚεΠ είναι ανοικτή από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο από τις 9:00 π.μ έως 8:00 μ.μ.
- Την καλοκαιρινή περίοδο δηλαδή τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η Βιβλιοθήκη λειτουργεί 9:00 π.μ – 15:00 μ.μ.
- Η ΒιΚεΠ είναι κλειστή κατά τις επίσημες αργίες και σύμφωνα με τις αποφάσεις των Πρυτανικών Αρχών.
- Σε έκτακτες περιπτώσεις η ΒιΚεΠ τροποποιεί το ωράριό της.
Οι αλλαγές ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της ΒιΚεΠ, στους πίνακες ανακοινώσεων και στα social media
Η ΒιΚεΠ είναι ανοικτής πρόσβασης. Αυτό σημαίνει ότι έχουν όλοι δικαίωμα να επισκεφθούν τη Βιβλιοθήκη αλλά δεν μπορούν όλοι να δανειστούν.
Δανεισμός- Ανανεώσεις – Κρατήσεις
Για να βγάλετε κάρτα βιβλιοθήκης θα πρέπει να είστε μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Παντείου (φοιτητής/τρια, μεταπτυχιακός/κή, υποψήφιος/α διδάκτορας, καθηγητής/τρια, διοικητικό προσωπικό).
Μπορείτε να βγάλετε κάρτα Βιβλιοθήκης αφού έχετε παραλάβει την ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο) την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε και ως κάρτα Βιβλιοθήκης. Για την ενεργοποίηση της θα πρέπει να περάσετε από το Γραφείο Δανεισμού.
Ναι μπορείτε. Για διάφορους λόγους, αρκετά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ενδέχεται να μην έχουν την ακαδημαϊκή τους ταυτότητα. Σε αυτή την περίπτωση εκδίδετε κάρτα βιβλιοθήκης με μια μικρή φωτογραφία και αφού έχετε συμπληρώσει την Αίτηση Κάρτας Χρήστη.
Όχι δεν μπορείτε να δανειστείτε. Μπορείτε όμως να διαβάσετε στη ΒιΚεΠ και να πάρετε υλικό (έως 5 τεκμήρια) τα οποία όμως πρέπει να επιστραφούν αυθημερόν.
Επίσης σε περίπτωση που σπουδάζετε σε άλλο πανεπιστήμιο μπορείτε να κάνετε Διαδανεισμό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου που σπουδάζετε.
Όχι η ΒιΚεΠ δεν διαθέτει φωτοτυπικές υπηρεσίες. Οι χρήστες μπορούν να δανειστούν το υλικό που τους ενδιαφέρει και να το φωτοτυπήσουν εκτός Βιβλιοθήκης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την τήρηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Μπορείτε να κάνετε ανανέωση του δανεισμού των βιβλίων που έχετε όταν πλησιάζει η ημερομηνία επιστροφής των βιβλίων. Μπορείτε να ανανεώσετε τα βιβλία που έχετε το ανώτερο μέχρι δυο φορές. Στη συνέχεια τα βιβλία θα πρέπει να επιστραφούν στη Βιβλιοθήκη και αν δεν έχει γίνει κράτηση να τα δανειστείτε εκ νέου.
Ανανέωση βιβλίων γίνεται:
- Ηλεκτρονικά αφού συνδεθείτε στο Λογαριασμό Χρήστη.
- Στα Αυτόματα Μηχανήματα Δανεισμού με την Κάρτα Βιβλιοθήκης.
- Στο Γραφείο Δανεισμού με την Κάρτα Βιβλιοθήκης.
- Δεν μπορείτε να ανανεώσετε τα βιβλία όταν έχει παρέλθει η ημερομηνία επιστροφής.
Κράτηση βιβλίου μπορείτε να κάνετε μόνο όταν το βιβλίο που σας ενδιαφέρει είναι δανεισμένο. ‘Όταν το βιβλίο επιστραφεί, κρατείται για μερικές ημέρες στο όνομα του χρήστη που το έχει ζητήσει, στο Γραφείο Δανεισμού και δεν μπορεί να το δανειστεί παρά μόνο ο χρήστης που έχει κάνει την κράτηση.
- Δεν γίνεται κράτηση σε υλικό που είναι διαθέσιμο στη Βιβλιοθήκη.
Μπορείτε να κάνετε κράτηση:
- Στο Γραφείο Δανεισμού. Η κάρτα Βιβλιοθήκης είναι απαραίτητη για την κράτηση.
- Ηλεκτρονικά αφού συνδεθείτε στο Λογαριασμό σας. Δείτε τις οδηγίες για να συνδεθείτε ηλεκτρονικά.
Αναζήτηση βιβλιογραφίας
Η αναζήτηση των βιβλίων γίνεται στον online κατάλογο της Βιβλιοθήκης τον οποίο μπορείτε να βρείτε ελεύθερα στο διαδίκτυο, είτε μέσω της ιστοσελίδας της ΒιΚεΠ, είτε μέσω μιας μηχανής αναζήτησης (πχ. Google).
Η αναζήτηση μπορεί να γίνει με λέξεις κλειδιά ή με συγκεκριμένα βιβλιογραφικά στοιχεία όπως τίτλος, συγγραφέας κτλ.
Δείτε ένα σύντομο βίντεο στο youtube.
- Θα πρέπει να σημειώσετε τον ταξιθετικό αριθμό του βιβλίου και να παρατηρήσετε την κατάσταση του, δηλαδή αν είναι δανεισμένο ή στο ράφι. Όταν στην κατάσταση υπάρχει ημερομηνία σημαίνει ότι το βιβλίο είναι δανεισμένο και θα επιστρέψει στην αναγραφόμενη ημερομηνία.
- Στη συνέχεια συμβουλευτείτε τον τοπογραφικό πίνακα που σας ενημερώνει σε ποιο όροφο βρίσκεται το βιβλίο που αναζητάτε.
- Στον εκάστοτε όροφο ακολουθείτε την σήμανση στις βιβλιοθήκες έως ότου εντοπίσετε το ζητούμενο ράφι.
Αναζητούμε διαφορετικά τις έντυπες και τις ηλεκτρονικές-ψηφιακές περιοδικές εκδόσεις.
Έντυπα περιοδικά
- Για περιοδικά σε έντυπη μορφή σημείο εκκίνησης είναι και πάλι ο online κατάλογος της Βιβλιοθήκης.
- Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για τον τίτλο του περιοδικού, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον αλφαβητικός_κατάλογος_Ιούνιος_2024 για τα έντυπα ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά που διαθέτει η Βιβλιοθήκη. Ο κατάλογος αυτός ενημερώνεται τακτικά και δίνει και έξτρα πληροφορίες – όπου υπάρχουν – αν τα περιοδικά έχουν συνεχίσει την έκδοσή τους ηλεκτρονικά.
- Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε αυτό που αναζητάτε, συμβουλευτείτε και τον συλλογικό κατάλογο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Αυτός ο ηλεκτρονικός κατάλογος σας δίνει πληροφορίες για το ποια άλλη βιβλιοθήκη διαθέτει τεύχη του περιοδικού που σας ενδιαφέρει.
TIP Τα έντυπα περιοδικά βρίσκονται σε αρχείο και θα πρέπει να ζητήσετε από τους βιβλιοθηκονόμους στο Γραφείο Δανεισμού να σας τα φέρουν.
Ηλεκτρονικά περιοδικά
- Η αναζήτηση των Ηλεκτρονικών – Ψηφιακών περιοδικών με πλήρες κείμενο, γίνεται μέσω της Heal–Link δηλαδή του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Ενιαία Μηχανή Αναζήτησης της Heal-Link για γρήγορη πρόσβαση στο περιεχόμενο.
- Ηλεκτρονικά περιοδικά παρέχονται και μέσω της συνδρομής της Βιβλιοθήκης στο Jstor
Ελέγξτε την πρόσβασή σας. Η πρόσβαση στο πλήρες κείμενο (full text) συνδρομητικών περιοδικών είναι εφικτή:
1. Απομακρυσμένα
2. Εντός του Πανεπιστημίου
- με οποιοδήποτε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο του Πανεπιστημίου.
- με οποιοδήποτε μέσο (laptop, tablet, smart phone) που συνδέεται στο ασύρματο δίκτυο του Πανεπιστημίου.
Ναι μπορείτε μέσω της υπηρεσίας Διαδανεισμού της Βιβλιοθήκης με την προϋπόθεση ότι είστε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παντείου.
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει ένα σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρονικών βιβλίων (e-books) τον οποίο μπορείτε να εντοπίσετε είτε μέσω της Heal-Link, είτε μέσω του online καταλόγου της ΒιΚεΠ.
Επίσης μπορείτε να συμβουλευτείτε την υπηρεσία Κάλλιπος
Εξοπλισμός
Ναι υπάρχουν εγκατεστημένοι υπολογιστές για αναζήτηση βιβλιογραφίας.
Ναι υπάρχει ασύρματο δίκτυο στη Βιβλιοθήκη και σε όλα τα κτίρια του Πανεπιστημίου. Ο κωδικός πρόσβασης διατίθεται στο Γραφείο Δανεισμού.
Όχι, η ΒιΚεΠ δεν διαθέτει εκτυπωτικές ή φωτοτυπικές υπηρεσίες. Οι χρήστες μπορούν να δανειστούν για λίγη ώρα το υλικό που τους ενδιαφέρει και να το φωτοτυπήσουν εκτός Βιβλιοθήκης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την τήρηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ηλεκτρονικές Πηγές Πληροφόρησης
Ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης ονομάζουμε τα τεκμήρια εκείνα που βρίσκετε σε ψηφιακή μορφή και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά ηλεκτρονικά. Τέτοια είναι τα Ηλεκτρονικά Περιοδικά (e-journals), τα Ηλεκτρονικά Βιβλία (e-books), οι Ηλεκτρονικές Βάσεις (Databases) και οι ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Στις ηλεκτρονικές πηγές περιλαμβάνονται επίσης τα CDs.
Οι Ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων είναι ευρετήρια για αναζήτηση άρθρων περιοδικών, βιβλίων και άλλων πηγών ηλεκτρονικής πληροφόρησης με προηγμένη δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης (θεματικά, λέξεις κλειδιά, τίτλο, συγγραφέα κτλ).
- Από τους εγκατεστημένους υπολογιστές στη Βιβλιοθήκη ή σε άλλους χώρους του Πανεπιστημίου.
- Από οποιαδήποτε φορητή συσκευή (laptop, tablet, smart phone), συνδεδεμένη με το ασύρματο δίκτυο του Πανεπιστημίου.
Ναι μπορείτε. Για να έχετε απομακρυσμένη πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Πηγές της Βιβλιοθήκης θα πρέπει να προμηθευτείτε τους εξής κωδικούς:
Αποστέλλετε e-mail στη Μηχανοργάνωση με ονοματεπώνυμο και αριθμό μητρώου. Θα λάβετε τους κωδικούς και οδηγίες για την εγκατάσταση τους.
Δημιουργείτε του κωδικούς Uregister σύμφωνα με τις οδηγίες. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η εγγραφή σας στο Πανεπιστήμιο. Οι κωδικοί αυτοί θα σας ζητηθούν στην πλατφόρμα του εκάστοτε εκδότη.