Στήριξη ατόμων με αναπηρία

Γενικά

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου έχει ως στόχο να εξασφαλίσει άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση χωρίς διακρίσεις και φραγμούς στο σύνολο των χρηστών της. Διαθέτει σταθμό εργασίας βοηθητικών τεχνολογιών για ΑμεΑ / ΦμεΑ και παράλληλα λειτουργεί ως αρμόδιος φορέας για την αναπαραγωγή και διάθεση έργων μέσω διαδικτύου, σε ψηφιακή προσβάσιμη μορφή τα οποία διατίθενται αποκλειστικά στους δικαιούχους έντυπο-ανάπηρους χρήστες σύμφωνα με την ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/98546 (ΦΕΚ Β2065 24.10.2007.)

Εξοπλισμός

Ο σταθμός εργασίας είναι εξοπλισμένος με τις εξής βοηθητικές τεχνολογίες:

Ηλεκτρονικός υπολογιστής με εγκατεστημένη την εφαρμογή ανάγνωσης και μεγέθυνσης οθόνης Dolphin Supernova Reader Magnifier, συνδυασμένη με το σύστημα PhonAesthesia Visual, έναν σύνθετη φωνής για να ακούει ο χρήστης ελληνική φωνή υψηλής ποιότητας και δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνιση σε οθόνη Braille με την χρήση της ALVA 544 Satellite traveler.

Στον υπολογιστή υπάρχει συνδεδεμένο πληκτρολόγιο μεγάλων πλήκτρων που συνοδεύεται από πλέγμα απομόνωσης αυτών, για την αποφυγή ακούσιου πληκτρισμού και ειδικό χειριστήριο με πλήκτρα για όσους δυσκολεύονται με το ποντίκι με τον κύλινδρο κύλισης.

Στον σταθμό εργασίας περιλαμβάνεται εκτυπωτής Basic Index Braille μηχανογραφικού χαρτιού που με την βοήθεια του WinBraille λογισμικού που υπάρχει εγκατεστημένο στον υπολογιστή μπορεί να μετατρέψει κείμενο Microsoft Office Word σε εκτυπώσιμη μορφή Braille.

Επιπλέον υπάρχει ένα εύκολο στη χρήση πολυμηχάνημα σάρωσης και ανάγνωσης τεκμηρίων, το Freedom Scientific (SARA), το οποίο χρησιμοποιεί ένα δυνατό λογισμικό οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR) και η φωνή τροποποιείται και ως προς το ρυθμό ανάγνωσης και ως προς την ένταση. Είναι, επίσης, δυνατή η αποθήκευση του κειμένου που έχει σαρωθεί και η σύνδεση της οθόνης Braille στη USB θύρα του μηχανήματος.

Για εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν μεγέθυνση κατά την ανάγνωση η Βιβλιοθήκη διαθέτει κλειστό κύκλωμα μεγέθυνσης τεκμηρίων με οθόνη 19 ιντσών. Αντίστοιχη λειτουργία διαθέτει και το SARA.

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Το λογότυπο της AMELIB

Η Πολυτροπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ελεγχόμενης πρόσβασης και χρήσης απευθύνεται αποκλειστικά σε δικαιούχους έντυπο-ανάπηρους χρήστες και αποσκοπεί στο να παρέχει προσβάσιμα βιβλία σε όλους τους δικαιούχους της χώρας μέσω διαδικτύου. Είναι μια από τις ψηφιακές υπηρεσίες του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για έναν συλλογικό διαδικτυακό δημόσιο κατάλογο (Online Public Access Catalogue, OPAC), ο οποίος τεκμηριώνει, βάσει των διεθνών προτύπων, τη διαθέσιμη προσβάσιμη βιβλιογραφία στην Ελλάδα, ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στο θέμα.

Στην AMELib τεκμηριώνονται και αναρτώνται τα διδασκόμενα βιβλία των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ που συμμετέχουν στο Συνεργατικό Δίκτυο των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα  παραχωρούνται για τον σκοπό αυτό από τους κατόχους τους, καθώς και τεκμήρια ανοιχτής πρόσβασης. Τα προσβάσιμα έργα καταλογογραφούνται από τους βιβλιοθηκονόμους του Συνεργατικού Δικτύου και τα ηλεκτρονικά τεκμήρια (e-books) αναρτώνται στην ψηφιακή βιβλιοθήκη. Για την περιγραφή των τεκμηρίων ακολουθούνται οι κανόνες RDA και η οργάνωση των δεδομένων ακολουθεί το εννοιολογικό μοντέλο FRBR.

Οι χρήστες εγγράφονται στην AMElib ηλεκτρονικά και μέσω του αρμόδιου φορέα τους πιστοποιείται το δικαίωμα χρήσης της υπηρεσίας. Κατά την εγγραφή τους ενημερώνονται για τη νομοθεσία προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και για τις ποινές που επισύρει η παραβίαση του περιουσιακού και του ηθικού δικαιώματος του δημιουργού.

H συλλογή της AMElib περιλαμβάνει 967 ψηφιακά συγγράμματα, εμπλουτίζεται συνεχώς και διαθέτει τα τεκμήρια σε διαφορετικούς μορφοτύπους καθώς περιέχει αρχεία κειμένου σε μορφή PDF (pdf), Word (docx), DAISY (rar), ePUB (epub) αρχεία ήχου σε μορφή (mp3) και (wav).

Υπηρεσίες Μετατροπής Συγγραμμάτων

Στην περίπτωση που συγκεκριμένα έργα δεν τηρούνται/παραδίδονται σε ηλεκτρονική μορφή από τους εκδότες οι αρμόδιοι φορείς έχουν την δυνατότατα βάση νόμου να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση των έργων για την χρήση τους από έντυπο-ανάπηρους χρήστες.  

Η Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου αναλαμβάνει τη μετατροπή τόσο του έντυπου όσο και του ηλεκτρονικού αρχείου στον προσβάσιμο μορφότυπο εκείνο που εξυπηρετεί καλύτερα τον κάθε χρήστη ξεχωριστά, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες και διεθνή πρότυπα, που συντάσσονται για το σκοπό αυτό από το ίδιο το Δίκτυο (ΣΕΑΒ), χωρίς να επεμβαίνει στο περιεχόμενο του έργου, παρά μόνο σε περιπτώσεις αναγκαίας λεκτικής περιγραφής εικόνας, πινάκων και σελιδοποίησης.

Εθελοντισμός

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο ανάπτυξης των δράσεων φοιτητικής μέριμνας, απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς τους φοιτητές και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για εθελοντική στελέχωση της AMELib. Οι ενδιαφερόμενοι στελεχώνουν ομάδες εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων για την ανάπτυξη δράσεων φωνητικής ανάγνωσης (ή επιμέλειας) έντυπου υλικού της βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου, προκειμένου να είναι προσβάσιμο για τους έντυπο-ανάπηρους χρήστες. Ο χρόνος και οι ημέρες εθελοντικής συνεισφοράς είναι προσαρμοσμένες στο ωράριο και το πρόγραμμα των εθελοντών.

Κίνητρα / Οφέλη:

  • Εκπαίδευση στην Ανάπτυξη Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας για τα Άτομα με Αναπηρία
  • Διαπιστευμένη Προϋπηρεσία από τη Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου

Δηλώσεις συμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfkZ1SYAHgrhik083_tfurGtjp2Q1OhGcKd0psYUerEkTh7kw/viewform