Στήριξη ατόμων με αναπηρία

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου έχει ως στόχο, την άρση των εμποδίων για τους εντυποανάπηρους χρήστες  και φροντίζει να εξασφαλίσει άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση, χωρίς διακρίσεις και φραγμούς για το σύνολο των χρηστών της.

Γι αυτό το λόγο η Βιβλιοθήκη διαθέτει σταθμό εργασίας βοηθητικών τεχνολογιών για φοιτητές και άτομα με αναπηρία (ΦμεΑ/ΑμεΑ) και παράλληλα λειτουργεί ως αρμόδιος φορέας του δικτύου των μελών του ΣΕΑΒ ώστε να αναπαράγει και να διαθέτει ακαδημαϊκά συγγράμματα και άλλη βιβλιογραφία σε ψηφιακή προσβάσιμη μορφή.

Η διάθεση του προσβάσιμου υλικού απευθύνεται αποκλειστικά στους δικαιούχους εντυποανάπηρους χρήστες, σύμφωνα με τον νόμο 4672/2020 που εξαιρεί την περαιτέρω αναπαραγωγή των έργων από τα πνευματικά δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Στη φωτογραφία εμφανίζεται ένας κίτρινος διάδρομος για τυφλούς καθώς και τα πόδια κι ένα μπαστούνι στήριξης που ακολουθουν τη διαδρομή.

Εξοπλισμός

Ο σταθμός εργασίας της Βιβλιοθήκης είναι εξοπλισμένος με βοηθητικές τεχνολογίες οι οποίες αναμένεται να ανανεωθούν σύντομα και να συμπεριλάβουν τα παρακάτω πολυμηχανήματα, λογισμικό και συσκευές:

 • Λογισμικό Οπτικής Αναγνώρισης Χαρακτήρων (ABBYY Fine Reader v. 15.0)
 • Λογισμικό Ανάγνωσης & Μεγέθυνσης Οθόνης (SuperNova Magnifier & ScreenReader)
 • Λογισμικό Σύνθεσης Φωνής (Text to Speech, TTS Reader)
 • Λογισμικό Παραγωγής Ακουστικών Βιβλίων Daisy (Dolphin Publisher)
 • Λογισμικό Ανάγνωσης Ψηφιακών Ακουστικών Βιβλίων Daisy (EasyReader)
 • Λογισμικά Παραγωγής Βιβλίων Daisy (Tobi, Save As DAISY κ.α.)
 • Λογισμικά Παραγωγής Epub βιβλίων (WordToEPUB, Ace by DAISY)
 • Λογισμικό Ανάγνωσης Ακουστικών Βιβλίων Daisy (Dolphin Publisher)
 • Λογισμικό Μετατροπής Κειμένου και εκτύπωση Braille (Duxbury Braille Translator)
 • Σετ Ενίσχυσης Ήχου για άτομα με προβλήματα ακοής (Phonak Roger MyLink & Touchscreen Mic)
 • Συστήμα επαγωγικού βρόγχου (GeeMark LoopHear LH150)

 

Πολυτροπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Amelib

Το λογότυπο της AMELIB

Η AMELib είναι μια πολυτροπική ψηφιακή βιβλιοθήκη που είναι προορισμένη αποκλειστικά για πιστοποιημένους εντυποανάπηρους χρήστες. Σκοπός της είναι να παρέχει προσβάσιμα βιβλία σε ψηφιακή μορφή, μετά από αίτημα των χρηστών της.

Στην πλατφόρμα περιλαμβάνονται διδασκόμενα βιβλία των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και τεκμήρια ανοιχτής πρόσβασης, παραχωρημένα από τους κατόχους τους για αυτόν τον σκοπό.

H συλλογή της AMElib περιλαμβάνει 2668 ψηφιακά συγγράμματα, εμπλουτίζεται συνεχώς και διαθέτει τα τεκμήρια σε διαφορετικούς μορφότυπους καθώς περιέχει αρχεία κειμένου σε προσβάσιμη μορφή, ως PDF (pdf), Word (docx), DAISY (rar), ePUB (epub) αρχεία ήχου σε μορφή (mp3) και (wav).

Amelib και ABC (Accesible Books Consortium)

Η ΑΜΕLib έχει εμπλουτίσει τον κατάλογο προσβάσιμων ψηφιακών βιβλίων, συμμετέχοντας στον Παγκόσμιο Ηλεκτρονικό Κατάλογο Βιβλίων ABC (Accessible Books Consortium) με 1.000.000 προσβάσιμους μορφότυπους σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και χώρες.

Πρόκειται για μια βάση δεδομένων που αφορά εξουσιοδοτημένους χρήστες που έχουν την δυνατότητα αναζήτησης σε προσβάσιμα ψηφιακά βιβλία, υπό τη διαχείριση του Word Intellectual Property Organization (WIPO).

Υπηρεσία Μετατροπής Συγγραμμάτων

Η Βιβλιοθήκη αναλαμβάνει τη μετατροπή τόσο του έντυπου όσο και του ηλεκτρονικού αρχείου στον προσβάσιμο μορφότυπο εκείνο που εξυπηρετεί καλύτερα τον κάθε χρήστη ξεχωριστά, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες και διεθνή πρότυπα, που συντάσσονται για το σκοπό αυτό από το ίδιο το Δίκτυο (ΣΕΑΒ), χωρίς να επεμβαίνει στο περιεχόμενο του έργου, παρά μόνο σε περιπτώσεις αναγκαίας λεκτικής περιγραφής εικόνας, πινάκων και σελιδοποίησης.

Υποστήριξη παρεμβάσεων κοινωνικής μέριμνας φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης για συμπερίληψη και πρόσβαση όλων των ατομών στο ακαδημαικό περιβάλλον,  συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα «Υποστήριξη παρεμβάσεων κοινωνικής μέριμνας φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου» το οποίο διαρθρώνεται σε δύο κατηγορίες:

Α. Ενίσχυση της υπηρεσίας προσβάσιμων συγγραμμάτων

Β. Δημιουργία υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ.

Εθελοντισμός

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο ανάπτυξης των δράσεων φοιτητικής μέριμνας, απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς τους φοιτητές και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για εθελοντική προσφορά στην AMELib. Οι ενδιαφερόμενοι/νες στελεχώνουν ομάδες  επιμέλειας του έντυπου υλικού της βιβλιοθήκης, προκειμένου να είναι προσβάσιμο για τους έντυπο-ανάπηρους χρήστες. Ο χρόνος και οι ημέρες εθελοντικής συνεισφοράς είναι προσαρμοσμένες στο ωράριο και το πρόγραμμα των εθελοντών.

Δηλώσεις συμμετοχής για την εθελοντική δράση εδώ .

Επικοινωνία

Γραφείο Προσβασιμότητας:

Ελβίρα Μπογιατζή, el.bogiatzi@panteion.gr

210-9201396

Βιβλία στη σειρά που επάνω τους έχουν ένα ζευγάρι ακουστικά
Το κανάλι της Amelib στο Youtube
Ένα ανοικτό βιβλίο, δίπλα σε μια στίβα βιβλία
Οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού
Βίντεο εθελοντικής ομάδας Amelib
Webinar "Aκουστικά βιβλία: ηχογράφηση με φυσική φωνή"