Βάσεις για αναζήτηση σε ηλεκτρονικά περιοδικά και βιβλία με ανοικτή πρόσβαση

Η ΒιΚεΠ παρέχει πρόσβαση σε χιλιάδες ξενόγλωσσα ηλεκτρονικά περιοδικά πλήρους κειμένου.  Τα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά έντυπα περιοδικά:

  • Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο περιεχόμενο των περιοδικών για ένα συγκεκριμένο θέμα.
  • Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την έρευνα σας απομακρυσμένα, χωρίς να είσαστε στον χώρο της Βιβλιοθήκης.
  • Μπορείτε να τυπώσετε τα άρθρα ή να τα κατεβάσετε.
  • Τα άρθρα είναι πάντοτε διαθέσιμα ακόμη κι όταν η Βιβλιοθήκη είναι κλειστή.

Αρκετά από τα ηλεκτρονικά περιοδικά υπάρχουν και σε έντυπη μορφή στο αρχείο της Βιβλιοθήκης για αυτό συστήνεται αρχικά η ηλεκτρονική αναζήτηση και σε περίπτωση που δεν βρεθεί το περιοδικό, η επιτόπια.

Ηλεκτρονικά Περιοδικά μέσω Heal Link

 Η Heal Link διαθέτει στα μέλη της χιλιάδες ηλεκτρονικά ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά που καλύπτουν όλο το φάσμα των επιστημονικών περιοχών.

Η αναζήτηση στα ηλεκτρονικά περιοδικά γίνεται είτε αλφαβητικά είτε θεματικά είτε μέσω  συμβεβλημένου εκδότη. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα Ενιαίας Αναζήτησης μέσω της πλατφόρμας της Heal-link.

Για την απομακρυσμένη πρόσβαση συστήνεται η χρήση και των δυο κωδικών (proxy server – uregister)

Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης

Η ΒιΚεΠ υποστηρίζει  την Ανοικτή Πρόσβαση στην Επιστήμη, δηλαδή την ελεύθερη, άμεση και διαρκή διαδικτυακή πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο και συστήνει μια σειρά πηγών ανοικτής πρόσβασης η οποία ανανεώνεται και εμπλουτίζεται διαρκώς.

Tο Directory of Open Access Journal είναι ένα ευρετήριο περιοδικών και άρθρων ανοικτής πρόσβασης. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη βάση που περιλαμβάνει 16.500 περιοδικά ανοικτής πρόσβασης με ομότιμη κρίση (peer reviewed) και καλύπτει όλους τους επιστημονικούς τομείς όπως τεχνολογία, ιατρική, κοινωνικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες και τέχνη. Η βάση αναπτύσσεται διαρκώς με νέα περιοδικά από όλες τις χώρες και σε όλες τις γλώσσες.

Επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης  τα οποία μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε είτε να δημοσιεύσετε.

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την ΒιΚεΠ δημιουργεί έγκριτο επιστημονικό περιεχόμενο ανοικτής πρόσβασης μέσα από την πλατφόρμα Panteion University Open Journals.

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται δυο επιστημονικά περιοδικά: δοκιμές, Επιθεώρηση Κοινωνικών Σπουδών // dokimes, Review of Social Studies και Urban Crime. An international Journal.

 
 

Το ακαδημαϊκό αποθετήριο του Παντείου Πανεπιστημίου “Πάνδημος” παρέχει ανοικτή πρόσβαση σε ψηφιοποιημένα  ελληνικά περιοδικά. 

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης παρέχει ανοικτή πρόσβαση σε 52 περιοδικά που συγκεντρώνει στην πλατφόρμα e-Publishing journals.

Ηλεκτρονικά βιβλία σε Ανοικτή Πρόσβαση

Η ΒιΚεΠ προτείνει μια σειρά από ηλεκτρονικές εκδόσεις ανοικτής πρόσβασης και ευρετήρια που μπορείτε να εντοπίσετε αυτές,  σχετικές με το επιστημονικό περιεχόμενο των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.

Το DOAB είναι ένα ευρετήριο για αναζήτηση ηλεκτρονικών βιβλίων σε καθεστώς ανοικτής πρόσβασης.

Η Open Research Library παρέχει ακαδημαϊκό περιεχόμενο με περισσότερους από 7000 τίτλους ηλεκτρονικών επιστημονικών βιβλίων.

Το Project Muse προωθεί τη δημιουργία και διάδοση έγκριτου περιεχομένου στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες σε συνεργασία με βιβλιοθήκες, ερευνητικό προσωπικό και εκδοτικούς οργανισμούς.

Η  OAPEN παρέχει πλήρες κείμενο σε περισσότερους από 10000 τίτλους ηλεκτρονικών ακαδημαϊκών βιβλίων διαφόρων διακεκριμένων εκδοτών, κυρίως στον τομέα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Ο εκδότης Taylos & Francis παρέχει 400 ηλεκτρονικά βιβλία με ανοικτή πρόσβαση. Μπορείτε να δείτε τη λίστα με τα βιβλία στη σελίδα της Heal Link.

Η Δράση ΚΑΛΛΙΠΟΣ είναι η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια για την εισαγωγή του ηλεκτρονικού, διαδραστικού, πολυμεσικού βιβλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο κύριος στόχος της Δράσης είναι να διαθέτει τα βιβλία σε όλους με ανοικτή πρόσβαση.

Το περισσότερα από τα βιβλία που υπάρχουν στον ΚΑΛΛΙΠΟ είναι εκπαιδευτικής φύσης και πολλά από αυτά συνιστώνται από καθηγητές για τα μαθήματά τους. Έχουν λάβει ISBN και κωδικό ΕΥΔΟΞΟΥ, οπότε βρίσκονται στους σχετικούς καταλόγους.