Πώς μπορούμε να φωτογραφίσουμε χωρίς να βλέπουμε; Τι αισθήσεις πρέπει να κινητοποιήσουμε και ποιες στερεοτυπικές αντιλήψεις να αντιπαλέψουμε; Πώς το Πάντειο Πανεπιστήμιο δημιουργεί κοινότητες συμπερίληψης, ορατότητας, ισότητας, και αποδοχής όλων των μελών του; Το συμπεριληπτικό εργαστήριο φωτογραφίας Κλίκable – «Το Πάντειο με κλειστά μάτια», διοργανώθηκε από το Γραφείο Προσβασιμότητας AMELib, της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου και τον οργανισμό liminal, ο οποίος υλοποιεί δράσεις και προγράμματα με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό. Στο εργαστήριο αυτό, η τέχνη της φωτογραφίας χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για τη συμπερίληψη, την εξερεύνηση και την ισότιμη συμμετοχή των μελών του Παντείου στις δράσεις που υλοποιεί.
Άτομα με άτομα με ή χωρίς οπτική αναπηρία, χρήστες και χρήστριες της Υπηρεσίας Amelib και εθελόντριες της υπηρεσίας, αποτέλεσαν μια δυναμική ομάδα, η οποία εκπαιδεύτηκε θεωρητικά στην τεχνική της «τυφλής φωτογράφησης (Blindfold). Στο πρώτο μέρος, με τη χρήση προσαρμοσμένων τεχνικών φωτογραφίας, ενεργοποιώντας και άλλες αισθήσεις όπως η ακοή, η αφή και η όσφρηση, τα συμμετέχοντα άτομα πειραματίστηκαν στη φωτογράφηση πορτραίτου και στη φωτογραφική χρήση ενός αντικειμένου, με τη χρήση της κάμερας του κινητού τους.
Το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου αποτέλεσε μια εισαγωγή στη φωτογράφηση εξωτερικών χώρων. Τα συμμετέχοντα άτομα, χωρισμένα σε μικρές ομάδες αποτύπωσαν, με προσωπικό τρόπο το καθένα, χώρους από το αίθριο, τον πεζόδρομο και τον κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στο τρίτο μέρος του εργαστηρίου τα ίδια τα άτομα παρουσίασαν τις φωτογραφίες τους, ενώ παράλληλα υπήρξε και ακουστική περιγραφή από ειδικευμένο άτομο της liminal.
Στο Κλίκable η τέχνη έγινε η αφορμή για συνύπαρξη, ομαδική δουλειά, συμπερίληψη. Σχέσεις δημιουργήθηκαν, δυνατότητες εξερευνήθηκαν, στερεότυπα δοκιμάστηκαν, γνώσεις αποκτήθηκαν, οι χώροι του Πανεπιστημίου εξερευνήθηκαν και επανοηματοδοτήθηκαν. Τα άτομα που συμμετείχαν εξερεύνησαν το Πανεπιστήμιο πολυαισθητηριακά και αποτύπωσαν την προσωπική τους σύνδεση με τους χώρους του, δημιουργώντας έτσι, μοναδικές, προσωπικές αφηγήσεις.
Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε παρόμοιες δράσεις στον χώρο του Πανεπιστημίου, δράσεις που να στηρίζουν έμπρακτα την ελεύθερη έκφραση, την εμπιστοσύνη, τη συμπερίληψη και την ισότητα των μελών της κοινότητας του Πανεπιστημίου.μας.
Ημερομηνία: Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
Διοργάνωση: Γραφείο Προσβασιμότητας AMELib, της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου / Οργανισμός liminal
Χώρος: Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Παντείου Πανεπιστημίου/Εξωτερικοί χώροι του Πανεπιστημίου