Ψηφιακές συλλογές

Η ΒιΚεΠ υποστηρίζει τη δημιουργία ψηφιακών συλλογών, είτε παράγοντας η ίδια ψηφιακό υλικό σε πρωτογενές επίπεδο (σκανάρισμα υλικού, μετατροπή αρχείων σε ψηφιακή μορφή) είτε δημιουργώντας βάσεις όπου μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση αρχείου ψηφιακού υλικού, δίνοντας παράλληλα στους χρήστες την δυνατότητα εύκολου εντοπισμού και αναζήτησης. Η δημιουργία ψηφιακών συλλογών είναι σύμφωνη με τις αρχές της Ανοικτής Πρόσβασης και προσβλέπει στην ευρεία διάδοση της επιστημονικής έρευνας, την καλύτερη επιστημονική επικοινωνία και την διατήρηση των αρχείων.

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη Πάνδημος αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, έχοντας τον ρόλο παράλληλα και του Ακαδημαϊκού Αποθετηρίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Στην Πάνδημο θα βρείτε:

Διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές εργασίας, σημειώσεις

Πρόκειται για τις δημοσιεύσεις της ερευνητικής κοινότητας του Παντείου

Ψηφιοποιημένα περιοδικά

Η βιβλιοθήκη έχει μετατρέψει τα παρακάτω περιοδικά σε ψηφιακή μορφή καθιστώντας τα προσβάσιμα.

Αντί : δεκαπενθήμερη πολιτική επιθεώρηση
Αρχείον Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Διαλεκτική : δίμηνη επιθεώρηση θεωρητικού-πολιτικού διαλόγου
Δοκιμές
Ελληνική Επιθεώρηση Εγκληματολογίας
Επιθεώρηση αποκέντρωσης τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής ανάπτυξης
Επιθεώρησις κοινωνικής και δημόσιας οικονομικής
Επιθεώρησις οικονομικών και πολιτικών επιστημών
Λεβιάθαν
Ουτοπία : διμηνιαία έκδοση θεωρίας και πολιτισμού
Πανεπιστήμιο
Πολιτική οικονομία : επιθεώρηση οικονομικών και κοινωνικών επιστημών
Σύγχρονα Θέματα : περιοδικό επιστημονικής έρευνας
Σύγχρονα Θέματα : τριμηνιαία έκδοση επιστημονικού προβληματισμού και παιδείας
Σχολιαστής
Τετράδια : Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής
Ψυχολογία: το περιοδικό της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας
Ψυχολογικά θέματα
Greek Migration news
Intellectum

Πανεπιστημιακές εκδόσεις

  • Επιστημονικές δημοσιεύσεις
  • Συλλογή σπάνιων βιβλίων
  • Αφιερώματα και τιμητικοί τόμοι
  • Επιστημονική επετηρίδα του Παντείου Πανεπιστημίου
  • Συνέδρια Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα

Φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο του Παντείου Πανεπιστημίου

Εδώ θα βρείτε ιστορικά στιγμιότυπα, φωτογραφίες εκδηλώσεων, βίντεο και αποφάσεις του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου.


Τα Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης (Panteion University Open Journals)  αποτελούν παράλληλα ένα  νέο εγχείρημα της Βιβλιοθήκης που στόχο έχει την υιοθέτηση των αρχών της ανοικτής πρόσβασης στην ερευνητική διαδικασία, διευκολύνοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα για ανοικτές δημοσιεύσεις χωρίς καταβολή τελών δημοσίευσης. Τα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης βασίζονται στην πλατφόρμα Open Journal Systems, το οποίο είναι ένα λογισμικό διαχείρισης και δημοσίευσης περιοδικών εκδόσεων, που έχει αναπτυχθεί, υποστηρίζεται και διανέμεται ελεύθερα από το Public Knowledge Project. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη πλατφόρμα στο είδος της παγκοσμίως και την χρησιμοποιούν πάνω από 10.000 περιοδικά. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ολοκληρωμένο σύστημα έκδοσης και διαχείρισης επιστημονικών ψηφιακών περιοδικών. Αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα Panteion University Open Journals φιλοξενούνται δύο επιστημονικά περιοδικά:

Το περιοδικό δοκιμές επιθεώρησης κοινωνικών σπουδών, εκδίδεται από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο περιοδικό δημοσιεύονται πρωτότυπες μελέτες έπειτα από ανώνυμη κρίση, αλλά και εργασίες αφιερωμένες σε θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα των Κοινωνικών Επιστημών.

Το περιοδικό Urban Crime είναι μια επιστημονική έκδοση του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το οποίο εκδίδεται μόνο ψηφιακά δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Στο Urban Crime δημοσιεύονται επιστημονικά άρθρα στην αγγλική, γαλλική και ελληνική γλώσσα. Στα περιεχόμενα του περιλαμβάνονται επίσης σημαντικές κριτικές για σημαντικά βιβλία ενώ κατά καιρούς δημοσιεύονται ειδικά θεματικά αφιερώματα σχετικά με την αστεακή εγκληματολογία.