Ηλεκτρονικές πηγές, ebooks, ejournals για εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Υποστήριξη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Η ΒιΚεΠ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξει τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Για το λόγο αυτό συγκεντρώσαμε και κωδικοποιήσαμε μια σειρά από ηλεκτρονικές πηγές που περιλαμβάνουν συγγράμματα, ebooks, e-journals και άλλο πληροφοριακό υλικό για την εξ αποστάσεως διευκόλυνση των χρηστών μας. Η σελίδα θα ενημερώνεται διαρκώς.

Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βιβλία

Η Heal-Link διαθέτει στους χρήστες της, χιλιάδες ηλεκτρονικά βιβλία με συμφωνίες που έχει κάνει με εκδότες σε όλους τους κλάδους των επιστημών. Μπορείτε πάντα να συμβουλεύεστε την ενιαία θεματική αναζήτηση της Heal-Link στα e-books.

Πιο συγκεκριμένα οι Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στα ηλεκτρονικά βιβλία, εντοπίζονται στους εξής παρόχους:


Το Αποθετήριο «Κάλλιπος» είναι ένας ιστότοπος συλλογής συγγραμμάτων, βοηθημάτων και μαθησιακών αντικειμένων, τα οποία είτε έχουν δημιουργηθεί από μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στο πλαίσιο της Δράσης «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα / Κάλλιπος» είτε έχουν διατεθεί στη Δράση μέσω ανοικτής πρόσκλησης διάθεσης επιστημονικού περιεχομένου. Οι θεματικές περιοχές που πραγματεύεται το Πανεπιστήμιο εστιάζονται στις εξής δύο:


OpenAIRE – covid 19 portal

Πρόκειται για την διαδικτυακή πύλη του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ανοικτή πρόσβαση στην έρευνα που συγκεντρώνει, διασυνδέει και δίνει πρόσβαση στις δημοσιεύσεις, τα ερευνητικά δεδομένα, τα λογισμικά και τα projects που σχετίζονται με την Πανδημία του Covid 19. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Ηλεκτρονικά βιβλία & περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης

Την περίοδο αυτή επανέρχεται με εμφατικό τρόπο η αναγκαιότητα της ανοικτής πρόσβασης στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης. Στο διαδίκτυο θα βρείτε εκατοντάδες παρόχους ανοικτής πρόσβασης ενώ αρκετοί εκδότες αυτό το διάστημα διαθέτουν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς πρόσβασης, το μέρος των συλλογών τους που είναι σχετικό με το Covid-19 προκειμένου να υποστηρίξουν το έργο της επιστημονικής κοινότητας και να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο του COVID-19. Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ορισμένες από τις πηγές ανοικτής πρόσβασης:

Jstor – Open Access

Η βάση Jstor διαθέτει σε ανοικτή πρόσβαση πληθώρα περιοδικών και βιβλίων σε συνεργασία με εκδότες συμπεριλαμβανομένων των Brill, Cornell University Press, De Gruyter και University of California Press.

Project Muse

Η πλατφόρμα Project Muse μας πληροφορεί ότι παρέχει ελεύθερα τα περιεχόμενο της προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρόκληση της παγκόσμιας υγιειονομικής κρίσης. Οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν περιεχόμενο στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες από έγκριτους εκδότες και πανεπιστήμια χρησιμοποιώντας τα αρχεία που έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό.

OAPEN

Η βιβλιοθήκη του OAPEN περιλαμβάνει ελεύθερα προσβάσιμα ηλεκτρονικά βιβλία ακαδημαϊκού περιεχομένου, κυρίως στον τομέα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Lyryx OpenTextBooks

H Lyryx προσφέρει πρόσβαση σε ηλεκτρονικά ακαδημαϊκά συγγράμματα στους τομείς της διοίκησης επιχειρήσεων, των οικονομικών και των μαθηματικών και στατιστικής.

Cambridge University Press

Ο εκδότης Cambridge University Press προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε σημαντικά πληροφορικά έργα, όπως 700 περίπου ακαδημαϊκά διδακτικά βιβλία, στις σειρές Cambridge Companions και Cambridge Histories και στην νέα συλλογή Cambridge Elements, μέχρι το τέλος Μαΐου 2020 και η πρόσβαση στο υλικό αυτό είναι ήδη ανοιχτή για όλα τα μέλη της Heal- Link.


Περισσότερες ηλεκτρονικές πηγές & ευρετήρια

OpenArchives.gr

Το OpenArchives αποτελεί ένα εργαλείο για την ανεύρεση επιστημονικού ηλεκτρονικού περιεχομένου. Οι συλλογές προέρχονται από έγκριτους φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο όπως πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς, επιστημονικές εταιρείες, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές ιδρυμάτων. Ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους/όσες επιθυμούν να κάνουν θεματική αναζήτηση στα Αποθετήρια/Ηλεκτρονικές Βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων.

Directory of Open Access Books (DOAB)

To Doab είναι ένα ευρετήριο ηλεκτρονικών βιβλίων ανοικτής πρόσβασης, με ιδιαίτερα εύχρηστο περιβάλλον αναζήτησης. Παρέχει πλήρες κείμενο σε περισσότερους από 27000 τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων από 373 εκδότες.

Posted in News and tagged .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.