Δωρεά των βιβλίων του συγγραφέα John Kent Cooley από τη σύζυγό του, κα Κατελάνη-Κούλεϋ.

 

 

 

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου αποδέχτηκε τη δωρεά της συλλογής του αμερικανού δημοσιογράφου και συγγραφέα John Kent Cooley από τη σύζυγό του, κα Βάνια Κατελάνη-Κούλεϋ. Η  συλλογή αποτελείται από 1.299 ξενόγλωσσους και 30 ελληνικούς τίτλους βιβλίων. Περιλαμβάνει επίσης 25 τίτλους  ξενόγλωσσων  περιοδικών και 50 περίπου δίσκους βινυλίου.

Ο   John Kent Cooley (25 Νοεμβρίου  1927- 6 Αυγούστου 2008)  ειδικευόταν  στην κάλυψη θεμάτων Μέσης Ανατολής και τρομοκρατίας. Εργάστηκε ως ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός ανταποκριτής για το ABC NEWS στην Αθήνα, ενώ για μεγάλο διάστημα ήταν συντάκτης του Christian Science Monitor. Ανήκε στην ολιγάριθμη διεθνή ομάδα δημοσιογράφων που διακρίνονταν για την αξιοπιστία τους στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Προσωπικός φίλος όλων των μεγάλων ηγετών της Μ.Α., από τον βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας ως τον Μουαμάρ Καντάφι και από τον Γιασέρ Αραφάτ ως τον Μπέν Γκουριόν, ο Cooley είχε πολλές  δημοσιογραφικές επιτυχίες από συνεντεύξεις μαζί τους.  Βραβεύτηκε με το έγκριτο  George Polk Award, ενώ υπήρξε βασικό στέλεχος  της ομάδας του ABC απ’ όπου τιμήθηκε με το βραβείο EMMY το 1990 για την έρευνά του σχετικά με τη βομβιστική επίθεση στην πτήση  103 της Pan Am στις 21 Δεκεμβρίου του 1988.  Μερικά από τα βιβλία του:

  • Cooley, J.K. 1973, Green March black September: the story of the palestinian Arabs, Frank Cass & Co, London
  • Cooley, J.K. c1982, Libyan sandstorm: the complete account of Qaddafi's revolution, Holt, Rinehart, and Winston, New York
  • Cooley, J.K. 1999, Unholy Wars: Afghanistan, America and international terrorism, Pluto Press, London
  • Cooley, J.K. & Said, E.W., 2002, CIA et Jihad, 1950-2001: contre l'URSS, une disastreuse alliance, Autrement, Paris
  • Cooley, J.K. 2005,  An alliance against Babylon: the U.S., Israel and Iraq, Pluto Press, London

 

Για την παραλαβή και αξιολόγηση της δωρεάς εργάστηκαν εθελοντικά: Ο υποψήφιος διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Νίκος Χατζηιωακείμ και η τελειόφοιτη του Τμήματος  Δημόσιας Διοίκησης  Άννα Σαμπατακάκη. Για την σήμανση και προετοιμασία της δωρεάς στο κατάλογο εργάστηκαν οι φοιτητές της Δημόσιας Διοίκησης: Τερζή Πέγκυ, Γκότση Νίκη, Φλώρου Ιωάννα, Καρλικιώτη Εμμανουέλα, Κόφφα Σωτηρία, Μασέλη Χριστίνα,  Λούκου Στέλλα και Σαραούδας Γιάννης.

Η Βιβλιοθήκη ευχαριστεί τους εθελοντές φοιτητές για τη σημαντική δουλειά τους καθώς και τον καθηγητή και μέλος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης κ. Ι. Φίλο για την οργάνωση της εθελοντικής δράσης.

Τα βιβλία και το λοιπό υλικό της δωρεάς είναι προσωρινά σε έκθεση στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης και εντάσσονται σταδιακά στον κατάλογο από τους καταλογογράφους - βιβλιοθηκονόμους.